tavasz1 tavasz2 tavasz3 tavasz4 tavasz5 tavasz6 1459687847 1459687871

A Szigligeti Gyermeküdülő üzemeltetése

SZIGLIGETI GYERMEKÜDÜLŐ
INFORMÁCIÓ

A Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában és a NYÍRVV Nonprofit Kft. üzemeltetésében lévő Szigligeti Gyermeküdülő szakmai koordinálását Dr. Hudákné Fábián Nóra végzi, aki a táborvezetői feladatokat is ellátja.

A NYÍRVV Nonprofit Kft. az elmúlt évek során arra törekedett, hogy minél több nyíregyházi gyermek számára biztosítson felhőtlen, élményekben gazdag kellemes kikapcsolódást a Balaton partján. Idén közel 1200, nyíregyházi lakhellyel rendelkező, nyíregyházi székhelyű alapfokú iskolában tanuló gyermek táborozhatott 10 turnusban a szigligeti gyermeküdülőben. Az első turnus június 21. napján kezdődött, az utolsó pedig augusztus 24. napján ért véget. A turnusok hétfőtől-szombatig tartottak. Ebben az évben is biztosítottunk a nyíregyházi civil szervezetek (Nyugdíjas klubok) részére is időpontot elő- és utószezonban (2016. június 16.-19.-ig, augusztus 25.-szeptember 01.-ig). Ezen kívül az önkormányzat 2016. június 21-25.-ig a Nyíregyházai Városvédő Egyesület által meghirdetett helytörténeti vetélkedő 5 fős győztes csapatát egy egyhetes szigligeti nyaralással díjazta. A győztes csapat a Jókai Mór Református Általános Iskola tanulói voltak.
Az Önkormányzat döntésének megfelelően a részvételi lehetőség kiterjesztésre került a gyakorló, egyházi és alapítványi iskolákban tanuló minden nyíregyházi lakhellyel rendelkező diákra, a fenntartó intézmény státuszától függetlenül.
Idén a 10 turnusra jelentkezett gyerekekre nagyon gondosan kiválasztott felügyelő tanárok vigyáztak az ott eltöltött idő alatt. A gyerekek megérkezésükkor balesetvédelmi oktatásban is részesültek.

A nyári táboroztatás szervezése januárban kezdődött. A jelentkező iskolákból az intézmények igazgatói egy kapcsolattartó személyt jelöltek ki, akik segítettek a szervező munkákban (jelentkezési lapok begyűjtésében, táborozási díj beszedésében).

A táborozási díj a költségek számbavétele, valamint a tervezett létszám alapján került meghatározásra. Az általános iskolások 31.000,- Ft/fő, a felnőttek 33.000,- Ft/fő költségtérítést fizettek turnusonként. A táborozás díja 6 napra és 5 éjszakára lett tervezve. A befizetett összeg tartalmazta a résztvevők útiköltségét, a közüzemi díjakat, a strandbelépőt, a szállás és a háromszori étkezés költségét, valamint a szakmai programok díját.

A táborozó gyerekek nem egyformán fizettek, mivel a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1977. évi XXXI. törvényből adódó egyes feladatok végrehajtásáról szóló 54/2011. (XII.16.) KGY rendelet lehetővé tette, hogy az önkormányzat üdülési támogatást biztosítson a nyíregyházi lakóhellyel (állandó lakcímmel) rendelkező nyíregyházi székhelyű alapfokú tanintézettel tanulói jogviszonyban álló személy részére, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, vagy tartósan beteg, vagy akinek a szülője három vagy több kiskorú gyermekről gondoskodik. A támogatást évente egy alkalommal (10.000,- forint/fő) lehet a Nyíregyháza Megyei Jogú Város fenntartásában lévő önkormányzati gyermeküdülőben történő üdüléshez felhasználni. Ezzel az összeggel a részvételi díjak költségeit lehetett csökkenteni.

Összesen 240 nyíregyházi általános iskoláskorú tanuló kapott 10.000,- Ft egyszeri támogatást:

Támogatott intézmények Fő
Jókai Mór Református Általános Iskola 15
Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola 20
Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola, Kollégium és Óvoda 2
Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola
- Petőfi Sándor Tagintézménye 31
7
Nyíregyházi Bem József Általános Iskola
- Gárdonyi Géza Tagintézménye
- Kazinczy Ferenc Tagintézménye
- Hermann Ottó Tagintézménye 10
13
10
1
Nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium és Általános Iskola 13
Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 7
Nyíregyházi Apáczai Cs.J. Gyakorló Ált.Isk. és AMI 8
Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola 22
Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és kollégium
- Szőlőskerti Tagintézménye
- Szabó Lőrinc Tagintézménye
- Zelk Zoltán Tagintézménye
20
3
21
12
Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola
- Kertvárosi Tagintézménye 12
13
Összesen: 240

A programok a gyerekek életkori sajátosságainak figyelembe vételével kerültek összeállításra, így sok ismeretet szerezhettek a Balaton nevezetességeiről és környékéről.
Voltak olyan gyerekek is, akik életükben először jártak a Balatonon, esetleg földrajz órán tanultak csak a látottakról, de voltak olyanok is, akik már sokadik alkalommal vettek részt a programokon.

A táborban tej-, cukor- vagy lisztérzékenységben szenvedő tanulók is táborozhattak.

A tartalmas programok mellett a mindennapos strandolást is beterveztük. Ez a nyár igazán kegyes volt a táborozókhoz. Igazából egy-két turnusnak volt hűvösebb az időjárás, de ezek a gyerekek is azt nyilatkozták, hogy a színes program kavalkád kárpótolta őket. Ebben az évben is egy-két új elemmel bővült a tábor programjának a kínálata. Az új programnak, a buli hajó és a délelőtti Keszthelyi Festetics Kastély Amazon Ház Látogató Központjának megtekintése. Mind a két programnak nagyon nagy sikere volt.

A hat nap során a táborozók a következő programokon vettek részt:

1. nap (hétfő):
utazás Szigligetre,
délután: strandolás

2. nap (kedd):
délelőtt: Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő
este: ismerkedés Szigligettel

3. nap (szerda):
délelőtt: Keszthelyi Festetics Kastély megtekintése tárlatvezetéssel és meglepetés programmal
délután: strandolás

4. nap (csütörtök):
délelőtt: strandolás vagy tihanyi kirándulás
délután: strandolás
este: DISCO

5. nap (péntek):
délelőtt: Szigligeti várlátogatás, várjáték megtekintése
délután: strandolás
este: hajókirándulás Badacsonyba, dzsip túra, DISCO a hajón

6. nap (szombat):
hazautazás: kb. 8.30 órakor

A szervezett programok mellett a kísérő pedagógusok esténként különböző vetélkedőket, szerveztek a tábor lakóinak. A kollégák lelkiismeretesen, jól látták el a munkájukat.

Az üzemeltető mindent megtett annak érdekében, hogy a gyerekek számára minél kényelmesebbé, kellemesebbé tegyék a táborozást, ezért a gyermeküdülő felújítására az utóbbi években komoly, több millió forint értékű fejlesztést hajtottak végre - a rendezetlen állapotok után - a komfortérzet növelése érdekében. Az elmúlt években sikerült a faházak tetőszerkezetét, csatornáit felújítani, a kerítést kicserélni, modernizálni, a vizesblokkot, konyhát, betegszobát kialakítani. Ebben az évben fagyasztó ládák, hűtők, gázzsámoly, tányérok, kancsók, sportszerek, kazán, utánfutó, mosógép, ágyak vásárlására került sor, illetve a tanári szobák emeletes ágyainak cseréje is megtörtént. A gyermeküdülő üzemeltetője az étkezés minőségére és az utaztatásra is nagy hangsúlyt fektetett.

A gyerekek részére 6 db 8 ágyas, 2 db 9 ágyas, 4 db 10 ágyas szoba állt rendelkezésre, a pedagógusok 2 db 4 ágyas, a buszsofőrök 1 db 3 ágyas fürdőszobás házban kerültek elhelyezésre. Ezeken kívül 5 db 4 ágyas fürdőszobás ház volt biztosítva a fizető vendégek részére.

16 gyermek után egy kísérő pedagógus részvétele ebben az évben is ingyenes volt. Ezek a kollégák az ingyenes részvétel mellett szerény anyagi elismerésben is részesültek. A tábort egy táborvezető felügyelte, aki koordinálta a napi programokat, kísérte a kirándulásokra a gyerekeket, balesetvédelmi oktatást tartott, illetve ha valamelyik táborlakó beteg lett, gondoskodott az orvosi ellátás azonnali igénybevételéről, valamint a folyamatos működés során felmerülő problémák azonnali megszüntetéséről, megoldásáról.

A gyermekek utaztatását a Trans-Tour 90 Kft. végezte. Az utazás minden esetben problémamentes volt, a tavalyi hibákat sikerült orvosolni. A buszok a hat nap alatt lent maradtak a csoporttal.

A táborban 1 gondnok és 2 fős takarító személyzet dolgozott, akiket az üzemeltető foglalkoztatott. A turnusok idején egy személygépkocsi is rendelkezésre állt. A tábor körülményei, a felszereltsége kielégítő és megfelelő. Tiszta szobák, mosdók, kulturált ebédlő várta a táborozókat.

Az étkezést a Start Vállalat biztosította, naponta háromszor. Az ételek finomak és bőségesek, a szakács nénik, bácsik nagyon kedvesek, figyelmesek voltak. Az ebédlőben a Start Vállalat büfét is üzemeltetet, ami olcsóbb volt a strandi büféktől. Az étkeztetés kulturált körülmények között zajlott.
Sokszor úgy érezhették a táborozók magukat, mintha a nagymamáknál nyaralnának, akik minden kívánságukat lesik.

Egész héten színes programok várták a diákokat. A hat nap alatt a gyerekek sokat játszottak, érdekes dolgokat láttak, finomakat ettek, táncoltak, új barátságok szövődtek, ismerkedtek és sok-sok élménnyel gazdagodtak. A dolgozók mindig mosolyogva, figyelmesen és segítőkészen álltak a tábor lakóinak a rendelkezésére. A táborvezető kedves szavai oldotta az izgalmat a gyerekekben. Érezték, hogy jó helyen, biztonságban vannak és egy kellemes hét előtt állnak. A Festetics Kastély, a Badacsonyba vezető hajóút, dzsip túra, a Szigligeti vár, a Sárvári Élményfürdő, a buli hajó lenyűgözte a csoportokat, csodálták az ott látottakat.
A strand, a játék, a programok olyan élményeket nyújtottak a résztvevőknek, amit nem fognak elfelejteni. Az időbeosztás átgondolt volt. A programok zökkenőmentesen, rugalmasan zajlottak. Az időjárás csodálatos volt!

Őszinte örömmel tapasztaltuk, hogy a Szigligeti Gyermeküdülő egyre népszerűbb. A telt ház, valamint a gyermekek és a pedagógusok visszajelzései is azt mutatják, hogy munkánk nagyon eredményes.

A sajtó és a helyi televízió is segítségünkre volt. A Nyíregyházi Naplóban, a Kelet-Magyországban több, összefoglaló cikk is megjelent a Szigligeten táborozókról.

A turnusok végén ebben az évben is elégedettségi felmérő lapokat töltöttek ki a tábor lakói. A kérdőíveken a szülők, gyerekek, vendégek hetente véleményt nyilváníthattak, valamint javaslatokat tehettek a jövőre vonatkozóan a következő témákban:

• a tábor programja, minősége
• ételek mennyisége, minősége
• a táboroztató nevelők felkészültsége
• a táborvezető személy hozzáállása
• az utaztatást végző cég alkalmazottainak segítőkészsége
• más programok beiktatása
• a kapott információkkal való elégedettség
• egyéb észrevétel, javaslat

Az elégedettségi felmérőlap alapján a következő évben figyelembe vesszük a szülők, gyerekek visszajelzéseit és arra szeretnénk törekedni, hogy minél újabb és újabb, még színvonalasabb programokat szervezzünk.

Az elmúlt nyár tapasztalatai alapján köszönetünket fejezzük ki Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesterének, az Önkormányzat Szociális és Köznevelési Osztály vezetőjének, munkatársainak és a NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetőjének, dolgozóinak, hogy továbbra is üdülhettek nyíregyházi gyerekek a Balatonnál.

Nyíregyháza, 2016. augusztus 20.

Dr. Hudákné Fábián Nóra
szakmai koordinátor-táborvezető